Ingrediënten
• 2 verse makrelen van 300 gram, elk in 2 filets
• 2 tenen knoflook, geperst
• 2 theelepels geraspte gember (potje/tube)
• 2 theelepels sambal badjak
• 3 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels rijst- of arachideolie
• 1 kropje little gem (sla)
• 100 gram atjar tjampoer (uit pot), goed uitgelekt
• 16 bamboe tapasspiesjes, geweekt in water
Bereiding
Snijd elke makreelfilet in de lengte doormidden en snijd elk stuk in 2 tot 3 kleinere stukken. Roer in een diep bord de knoflook, gember en sambal met de sojasaus en olie tot een marinade. Schep de makreelstukken erdoor en laat ze 15 minuten marineren. Rijg steeds 1 stuk makreel aan een spiesje.
Leg de spiesjes in een hete grillpan of koekenpan en bak ze in 3 tot 4 minuten bruin en net gaar, keer ze halverwege. Maak de blaadjes sla van het kropje los. Leg in kleine schaaltjes elk een blaadje sla en schep er een beetje atjar tjampoer op. Leg in elk schaaltje een of twee spiesjes (16 tot 20 hapjes).
