Griekse boerensalade met zout&peper-calamares

20-40 minuten

20-40 minuten

4 personen

inktvis

hoofdgerecht

Ingrediënten

• 500 gram pijlinktvisjes (circa 10 stuks van 20 cm)
• 1 eetlepel grof gemalen zeezout
• 1 eetlepel grof gemalen zwarte peper
• 350 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
• 300 ml pils
• Olie, om te frituren
• 1 kropsla, gewassen en klein gescheurd
• 3 tomaten, in stukjes
• 1 ui, in halve ringen
• 1 rode puntpaprika, in reepjes
• 1 komkommer, in plakjes
• 1 bosje platte peterselie, grof gehakt
• 100 gram Griekse olijven in olijfolie
• 5 eetlepels olijfolie extra vierge
• 2 eetlepels rode wijnazijn

Bereiding

Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de lijfjes in ringen van 1 cm. Meng het zeezout en de peper met 200 gram bakmeel. Schenk langzaam en al kloppende met een garde de pils erbij. Klop tot een glad beslag.

Verhit de olie om te frituren tot 180 graden. Meng de kropsla, de tomaten, de ui, de paprika, de komkommer, de peterselie en de olijven met de olijfolie en de wijnazijn. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Strooi de resterende 150 gram bakmeel in een diep bord. Haal de inktvisringen en de tentakels eerst door het bakmeel en vervolgens door het beslag. Laat ze langzaam in de hete olie glijden en frituur in 1 tot 2 minuten goudbruin en krokant. Frituur de inktvis in kleine porties. Verdeel de Griekse salade met de inktvisringen over 4 borden.

Serveertip!
Lekker met tzatziki en frieten.

Contactgegevens

Visspecialist van der Schuit
Van Harenstraat 34
8471 JE Wolvega
0561-612217
info@visspecialistvdschuit.nl

Volg ons

Openingstijden

maandag: gesloten
dinsdag: 08:30 – 18:00
woensdag: 08:30 – 18:00
donderdag: 08:30 – 18:00
vrijdag: 08:30 – 18:00
zaterdag: 08:30 – 17:00
zondag: gesloten